Warning: getimagesize(./nytt-album-med-mats-ronander-malla-motel-release-3-april/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Nytt Album Med Mats Ronander: "malla Motel" Release 3 April

Mats Ronander.

För många generationer musiklyssnare är namnet synonymt med svensk elektrisk rockblues med sväng och svärta.

Med det nya albumet "Malla motel" ställer sig "Malla" bergfast i nuet, samtidigt som han sublimt summerar allt det han stått för efter åren i Nature, som soloartist och som gitarrist med åtskilliga av blågula giganter som ABBA och Ulf Lundell.

"Malla motell", som i oktober förra året föregicks av singeln "Klubbrock", blir Mats Ronanders första studioalbum sedan 2001.

Det är värt all väntan.

Albumet visar smakprov på alla de olika sidor som gjort honom till ett av de mest betydande namnen inom svensk rockmusik.
De läckra gitarrsolona. Den nonchalanta, men ändå känsloladdade sången. Texter som rör sig mellan glimten i ögat, snärtiga popformuleringar, poetisk pregnans och en mer bluesig eftertänksamhet.

Albumet presenterar två huvudsakliga inriktningar. En del, där Mats återförenas med de musiker med vilka han gjorde album som 50/50 och Tokig: gitarristen Henrik Janson, med sin funkiga Nile Rodgers-influerade gitarr och den snärtige trumslagaren Åke Sundqvist. Den andra halvan av albumet är producerad av Max Lorentz, den multibegåvade musikern, sångare och låtskrivaren som bland annat producerade Mats största albumframgång, Himlen gråter för Elmore James.

Även "Malla"-bekanta musiker som basisten Nalle Påhlsson och den gamle Nature-kollegan, gitarristen Lasse Wellander, finns med i den namnkunniga laguppställningen. "Malla motell" smeker sig också skickligt in i nutid. På albumet finns exempelvis två samarbeten med Mauro Scocco, låten "En liten stund i solen" respektive Scocco/Malla-duetten "Solsken efter regn."

- Jag är väldigt nöjd, säger Mats själv om slutresultatet. Plattan visar alla mina sidor, inte bara "blues-Mats", utan den svenskspråkige Mats, med ballader, lite funkiga saker, popmusik och lite mer experimentella grejor.

Projektet inleddes med att Henrik Janson och Mats samarbetade på fyra låtar, varpå en lång paus följde.

Sedan tog Max över och färdigställde albumet, då blev det andra musiker.

- Max har gjort ett väldigt bra jobb. Han är en mycket mångsidig musiker producent och det kändes bra att jobba ihop igen. Han har dessutom en egen studio, vilket gör att vi har kunnat jobba avslappnat, konstaterar Mats.

Den spontaniteten hörs i musiken. Musiken lever.

- Det är roligare att skapa tillsammans. Visst, det kan bli lite skräpigare. Men lyssna på Stones och The Who, de är inte perfekta, men personliga. Och det är en av anledningarna till att musiken har överlevt.

Här finns också Kim Larsen-tolkningen "Luft under vingarna". Larsen var en gammal god vän till Mats och deras duett "Gör mig lycklig nu" var en av 90-talets stora landsplågor i både Sverige och Danmark.

- Många svenskar hade någon relation till Kims musik, men det var ju fullständig landssorg i Danmark - och i viss mån även i Skåne - när han försvann, säger Mats sorgset.

Utöver de korta, snärtiga fraser som Mats alltid levererar med ett självironiskt flin i mungipan, finns mer melankoliska iakttagelser, som en påminnelse om att många av Mats hjältar och generationskamrater lämnat oss, en efter en. Det finns inte så många kvar som minns hur man gjords innan den moderna tekniken gjorde sitt intåg i musikskapandet.

- Det känns som om vi som är kvar har ett visst ansvar att påminna folk om hur det känns med lirad musik, som har mänskliga brister. Även många yngre lyssnare har tröttnat på det polerade, strömlinjeformade och felfria. Musik är ingen tävling.

"Malla" tillhör således den gamla skolan. Han lirar live, men gör inte så mycket väsen av sig om det inte handlar om musik.

- Jag vill inte sitta i TV-soffor och sucka och stöna, kommenterar han enkelt. Men lira, det kommer jag att göra tills jag trillar av pinn. Jag blir 66 år i vår, men B. B. King blev 89, så förhoppningsvis har jag lite tid på mig ändå, garvar Mats.

Tracklist:
1.Malla Motel
2.Luft under vingarna
3.Klubbrock
4.Farväl till blues
5.Sista tangon i Paris
6.En stund i solen (feat Mauro Scocco)
7.Avenue Junot
8.Längtans röst
9.Baby Blue
10.Solsken efter regn (feat Mauro Scocco, Lasse Wellander)

Kontakt Jakob Ekendahl

Warning: getimagesize(./alan-walker-släpper-singeln-heading-home-en-efterlängtad-fanfavorit/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Alan Walker Släpper Singeln "heading Home" - En Efterlängtad Fanfavorit

Multi-platina säljande norska artisten, DJ och producenten Alan Walker släpper idag sin nya singel "Heading Home". Med sig på låten har han den norska up-and-coming artisten Ruben. "Heading Home" markerar den tredje och avslutande delen i World Of Walkers-trilogin som även innefattar de globala hitlåtarna "On My Way" (ft. Sabrina Carpenter & Farruko) och "Alone, Pt. II" (ft. Ava Max). 

Lyssna på "Heading Home"

"Heading Home" har varit en efterlängtad favorit hos Alan Walkers corefans ända sedan han framförde en demoversion av låten live på X-Games i Norge 2016. Vilket var under samma period som hans genombrottssingel "Faded" släpptes. För att ge tillbaka till fansen så släpper Alan Walker även upp demoversionen tillsammans med med den updaterade singelversionen.  

Singeln släpps med tillhörande musikvideo vilket är den avslutande videodelen i den audiovisuella universum som Alan Walker byggt upp sedan releasen av "Faded". Musikvideon till "Heading Home" har spelats in i Columbia och är regisserad av Kristian Berg.

Se musikvideon här: 
Om historien bakom "Heading Home" berättar Alan Walker:

"Strax efter att jag släppte "Faded" 2015 startade jag demoprojektet "Heading Home" som jag även framförde live en gång. Jag har arbetat vidare på den sen dess men har faktiskt aldrig släppt den någonstans. Bara baserat på ett liveuppträdande blev det en stor favorit hos Walkers världen över och de har frågat efter den sedan dess. Därför känns det extra kul att äntligen får släppa denna låten och den ursprungliga demoversionen från 2016"

The Walker Excavations

För några månader sedan släppte Alan Walker den nya plattformen "The Walker Excavations" som redan hunnit ha över 200 000 besökare. Plattformen är ett digitalt museum och escape-room inspirerat spel som utspelar sig i World Of Walker universumet. På plattformen får fansen möjlighet att spela karaktärerna som existerar i den pågående videotrilogin och hitta ledtrådar om kommande släpp, vinna exklusiva gåvor och avancera genom de olika rummen. 

Om Alan Walker

Alan Walker är en 22-åriga multi-platinasäljande norsk artist, DJ, producent och hitmakare som har tagit världen med storm. Sedan hans genombrottsingel "Faded" har han på fyra år fått över 18 miljarder audio -och videostreams världen över och är den 15:e mest följda artisten på Youtube. Alan Walker släppte sitt debutalbum "Different World" i december 2018 och har redan hunnit ha över 500 huvudakts- och festivalshower, inklusive Coachella, Tomorrowland, Ultra Music Festival, Lollapalooza med flera.

Website | Facebook | Twitter | Soundcloud | Instagram | YouTube

Warning: getimagesize(./albin-lee-meldau-bjuder-på-livemusik-från-park-studios-torsdagen-den-2-april/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Albin Lee Meldau Bjuder På Livemusik Från Park Studios Torsdagen Den 2 April

Torsdagen den 2 april kl 18:00 bjuder Albin Lee Meldau på en livestreamad spelning från Park Studios!

HÄR hittar du mer information.

"Precis som så otroligt många andra i musikbranschen har jag fått ställa in spelningar och eftersom jag och mitt band just nu inte kan samlas och spela för er så bjuder jag in er till en livestreamad solospelning. Hoppas ni vill vara med mig på torsdag!" säger Albin.

Se konserten via dessa länkar:
Facebook
YouTube
Twitch

Konserten kommer i efterhand även finnas på C More och TV4 Play.


YouTube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter
Hemsida

Presskontakt:
Johanna Boström Stone | 070-640 85 04 | johanna@clapyourhands.net

Warning: getimagesize(./crying-day-care-choir-tänker-på-framtida-generationer/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Crying Day Care Choir Tänker På Framtida Generationer

Den 28 mars 2020 inträffar Earth Hour. I samband med detta släpper Crying Day Care Choir dubbelsingeln "Future Generations/Framtida Generationer (Att Älska Till)". En låt som handlar om vilken värld de vill lämna efter sig till framtida generationer.

I samband med låtsläppet kommer bandet göra en kampanj där de vill dela olika personers tankar (i korta filmformat) och ord som de skulle vilja att framtida generationer får höra. Det kan till exempel vara ett tips på åtgärder för att minska matsvinn, kanske en dikt eller inspiration på hur man tar ett konsumtionsfritt år eller på hur du kan ta dig till din drömsemesterort flygfritt. Alla filmer kommer sedan samlas under hashtagen #CDCCfuturegenerations samt hemsidan www.CDCCfuturegenerations.com och fungera som en tips - och idébank. 

"Vi har gjort detta i vår skrivbok som vi haft under arbetet med det kommande albumet. För ca 7 år sedan fick jag (Jack) en skrivbok av Sara, som jag får med jämna mellanrum. De första raderna i en skrivbok är av allra högsta vikt och denna gång kände jag mig mer poetisk än någonsin och lät pennan vandra över första sidans översta rad: "Jag skall fylla dessa sidor, med svärta".

Fyll dina blanka sidor med svärta, eller vad som helst, skapa något, lämna en bit av dig själv här på jorden, om inte för din egen skull så för framtida generationer, att älska till."

Crying Day Care Choir, som består av Jack och Sara Elz samt Bill Nystedt, är det Malmöbaserade folkpopbandet som genom sina harmonifyllda melodier, två fullängdsalbum (med singlar som "Branches" och "Sad Season") samt flera turnér i ryggen, har skapat sig ett namn såväl i Sverige som utomlands. Bandets låtar har spelats flitigt på Sveriges Radio, mottagit fina recensioner och de har jämförts med storheter som Fleet Foxes, The Lumineers och Edward Sharpe & The Magnetic Zeros.

Lyssna på låten här!

Warning: getimagesize(./robbz-x-brookz-släpper-nya-singeln-belaire/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Robbz X Brookz Släpper Nya Singeln "belaire"

Lyssna på BELAIRE: https://robbzxbrookz.lnk.to/BELAIRE

I vintras slog rapduon Robbz x Brookz igenom med singeln "Triangeldrama" som peakade på plats 4 på Spotify topp 50 och har idag gått guld med närmare 6 miljoner streams och närmare 1 miljon visningar på Youtube. Låten blev en viral succé på TikTok med över 38k unika videoklipp och hamnade på Topp 10 på TikToks Topp 40 Nordic-lista.

Kusinerna Robbz x Brookz från Farsta och Dalen började göra musik i tidig ålder, men det var inte förrän i augusti förra året de valde att börja släppa musik. Robbz x Brookz har ett sound som är väldigt inspirerat av UK drill-scenen där de blandar engelska och svenska och bjuder svenska hiphop-scenen på nått som ingen annan gör just nu.

Nya singeln BELAIRE är producerad av Mackan och refererar till det exklusiva Franska mousserande vinet som gjorts populärt bland Amerikanska rappare med Rick Ross i täten.

FÖLJ ROBBZ X BROOKZ: Instagram (Robbz) I Instagram (Brookz) I YouTube I TikTok

Warning: getimagesize(./oskar-häggström-släpper-sin-andra-singel-timme-som-minut/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Oskar Häggström Släpper Sin Andra Singel "timme Som Minut"

Oskar Häggström, 21-åriga popkillen från Sundsvall, debuterade i höstas som artist med singeln "Såra mig". Nu är det äntligen dags för Oskar att följa upp med sin andra singeln "Timme som minut". Låten är en riktig popsmash och är skriven av Oskar själv tillsammans med Carl-Philip Ström som även har producerat.

Lyssna på Timme som minut

"Timme som minut är kärleksresa som påminner om när man får en crush på någon i högstadiet. Jag var dökär i en tjej men som verkligen var out of my league. Jag var ingen speciell och var nästan lite utfryst på den tiden medans hon var the shit. Jag hoppades verkligen alltid att hon skulle se mig samtidigt som jag visste att det aldrig skulle hända något. Tiden gick sjukt snabbt så fort jag fick vara med henne (därav varje gång vi står i samma rum så känns varenda timme som minut)."

Oskar Häggström gjorde sin musikaliska debut i Idol 2016 där han slutade på en fjärde plats. Tiden därefter har gått till att slipa på låtskrivandet och sitt egna sound som artist. Oskar är född och uppvuxen i Sundsvall där han tidigt upptäckte musiken vid middagsbordet tillsammans med sin musikaliska familj. När hans bror vid en spelning saknade sångare i hans band fick Oskar spontant hoppa in och därefter var han frälst. Det som tidigare bara var en hobby blev till en verklig artistdröm när Oskar några år senare prövade vingarna i Idol.

Följ Oskar Häggström:

Instagram

Facebook

Warning: getimagesize(./oskar-häggström-släpper-sin-andra-singel-timme-som-minut/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Oskar Häggström Släpper Sin Andra Singel "timme Som Minut"

Oskar Häggström, 21-åriga popkillen från Sundsvall, debuterade i höstas som artist med singeln "Såra mig". Nu är det äntligen dags för Oskar att följa upp med sin andra singeln "Timme som minut". Låten är en riktig popsmash och är skriven av Oskar själv tillsammans med Carl-Philip Ström som även har producerat.

Lyssna på Timme som minut

"Timme som minut är kärleksresa som påminner om när man får en crush på någon i högstadiet. Jag var dökär i en tjej men som verkligen var out of my league. Jag var ingen speciell och var nästan lite utfryst på den tiden medans hon var the shit. Jag hoppades verkligen alltid att hon skulle se mig samtidigt som jag visste att det aldrig skulle hända något. Tiden gick sjukt snabbt så fort jag fick vara med henne (därav varje gång vi står i samma rum så känns varenda timme som minut)."

Oskar Häggström gjorde sin musikaliska debut i Idol 2016 där han slutade på en fjärde plats. Tiden därefter har gått till att slipa på låtskrivandet och sitt egna sound som artist. Oskar är född och uppvuxen i Sundsvall där han tidigt upptäckte musiken vid middagsbordet tillsammans med sin musikaliska familj. När hans bror vid en spelning saknade sångare i hans band fick Oskar spontant hoppa in och därefter var han frälst. Det som tidigare bara var en hobby blev till en verklig artistdröm när Oskar några år senare prövade vingarna i Idol.

Följ Oskar Häggström:

Instagram

Facebook

Warning: getimagesize(./spotifys-studiokoncept-studio-its-hits-presenterar-nea-släpper-egen-version-av-zara-larssons-tg4m/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Spotifys Studiokoncept Studio Its Hits Presenterar: Nea Släpper Egen Version Av Zara Larssons "tg4M"

Idag släpps den tredje låten från Spotifys nya studioprogram Studio It's Hits: en helt ny tolkning av Zara Larssons "TG4M" av ingen mindre än stjärnskottet Nea, som dessutom är en av låtskrivarna bakom originallåten.

LYSSNA: Nea - "TG4M"

"Det finns något meta i att göra en cover på en låt som man varit med och skrivit själv. 'TG4M' skrev jag till min dåvarande pojkvän 2016 och när Zara Larsson fick höra låten och ville göra sin version på den skrev vi om verstexten så den skulle passa perfekt till henne. Nu går jag tillbaka till originaltexten och gör en ny, mer personlig version av låten" - berättar Nea.

Linnea Södahl har ingått i den grupp av låtskrivare som definierat svensk popmusik de senaste fem åren. Hon har skrivit låtar med bland andra Zara Larsson ("Lush Life", "Don't Worry Bout Me", "TG4M"), Tove Styrke, Maggie Lindemann och Axwell vilket resulterade i en nominering till Årets Kompositör på Grammisgalan 2020.

"Nea har gjort en spännande resa från att skriva världshits till att nu också framföra dem. I Studio It's Hits fick hon möjlighet att ta tillbaka en av sina egna låtar och skapa den personliga versionen av "TG4M" och det är precis den typen av kreativitet och nyskapande vi vill möjliggöra med programmet" säger Johan Seidefors, nordisk innehållschef på Spotify.

Nea har haft en rekorddebut med singeln "Some Say" som släpptes i september 2019. Förutom framgångarna i Sverige där låten varit den mest spelade på radio i 10 veckor och är platinacertifierad, har den blivit en stor internationell hit med hittills över 75 miljoner spelningar på Spotify, samt en rad topp 10 placeringar runtom Europa. Låten har peakat #13 på europeiska radiotopplistan och en av de mest Shazamade låtarna i Europa. Den 28 februari släppte Nea andra singeln "Dedicated" som hon skrivit tillsammans med producentteamet HitImpulse från Berlin, samma konstellation som ligger bakom "Some Say". Mer musik kommer från Nea under våren.

Låtskrivare "TG4M": Nea, Kid Joki och Mack.

FÖLJ Nea: Instagram I Youtube 

Warning: getimagesize(./little-mix-tillbaka-i-ny-era-med-singeln-break-up-song/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Little Mix Tillbaka I Ny Era Med Singeln "break Up Song"

Brittiska Little Mix, världens största tjejband är tillbaka med ny musik! Idag släpper tjejerna sin nya singel "Break Up Song" - en 80-talsdoftande poplåt som trots titeln bjuder på glädje och energi. Låten är skriven av tjejerna själva tillsammans med Kamille, Frank Nobel och Linus Nordstrom. Lyssna här: http://lttlmx.com/BreakUpSong

Perrie Edwards, Jesy Nelson, Leigh-Anne Pinnock och Jade Thirlwall har med hårt arbete skapat sig enorma framgångar under åren. De har sålt över 50 miljoner album världen över, samlat över 17 miljoner Spotifylyssnare, haft över 3 miljarder videovisningar på YouTube och musiken har streamats över ofattbara 12 miljarder gånger.

2019 fick Little Mix ta emot sin andra Brit Award, denna gång för Best British Video for "Woman Like Me" och de uppträdde också på galan med samma låt. De vann två Global Awards i kategorierna Best Group och Best Song samt tog emot sin fjärde MTV EMA för Best UK & Ireland Act.

Senare i år blir Little Mix värdar för ett nytt TV-program hos BBC One - Little Mix The Search. TV-serien, skapad av ModestTV följer Little Mix resa som mentorer till en ny generation av talanger. Sångerskorna som tar sig vidare i programmet kommer bo tillsammans och tillsammans med Little Mix proffsiga team kommer de få hjälp och vägledning att bli nästa stora tjejband.

I sommar har Little Mix en stor sommarturné planerad och de besöker stora arenor runt om i Storbritannien under juni och juli. Som grädde moset gör de en stor konsert i Londons Hyde Park den 4 juli i konsertserien British Summertime.

Ingen rast eller ro för Little Mix, nya eran är här och idag är det alltså världspremiär för nya singeln "Break Up Song".

Följ Little Mix
Instagram
Facebook
YouTube
Hemsida

Warning: getimagesize(./jubël-släpper-debut-ep-och-nya-singel-someone-release-27-mars/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Jubël Släpper Debut-Ep Och Nya Singel Someone. Release 27 Mars

Förra våren släppte Jubël singeln On The Beach som blev en hit i flera länder som sedan följdes upp med Running Out Of Love, även den har spelats frekvent på radio runt om i världen och även i Sverige där bland annat P3 haft den på högsta rotation. Nu släpper bandet sin debut-EP Strawtown och nya singeln Someone. Release 27 mars.

Jubëls låt On The Beach har spelats på 537 globala radiostationer, placerat sig topp 50 på radiolistorna i flera marknader, legat #85 på den Europeiska radiolistan och streamats över 20 miljoner gånger. Även Running Out Of Love har fått fin uppmärksamhet från utlandet där 223 radiostationer har spelat låten och i Sverige har bland annat P3 spelat den på sin högsta rotation.

Nu släpper bandet sin debut-EP med titeln Strawtown och nya singeln Someone där Jubël tagit inspiration från 80-talsdoftande Paul Simon och Toto och skapat ett skimmer från tider av "happiness with no regrets". 

- Someone" är en feelgood sommarlåt med melankoliska undertoner. En längtan tillbaka till varmare dagar och en förlorad kärlek. Den signifikativa gitarrhooken i kombination med stegrande ackord och längtande sång skapade den vibe som vi ville åt. "Someone" är låten som ramar in sommaren.,förklarar Sebastian och Victor i Jubël.

Lyssna här!

Tracklist Strawtown:
Someone
Running
On the beach
Blue Jeans
Teenage
4 AM

Warning: getimagesize(./kygo-släpper-singeln-like-it-is-feat-zara-larsson-och-tyga-från-kommande-albumet-och-39-golden-hour-och-39/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Kygo Släpper Singeln "like It Is" Feat. Zara Larsson & Tyga Från Kommande Albumet 'golden Hour'

Idag släpper Kygo singeln "Like It Is" tillsammans med svenska superstjärnan Zara Larsson och amerikanska rapparen Tyga. I veckan kunde uppmärksamma fans se att hans Instagram flöde nollats, sen kom nyheten om att han färdigställt sitt tredje album Golden Hour och att första singeln ut är "Like It Is" som släpps idag med tillhörande musikvideo.

LYSSNA HÄR: https://lnk.to/KygoLikeItIs

SE MUSIKVIDEON: https://www.youtube.com/channel/UCCFJeI-2sT_cWgz-QJRgbCw

"I've been spending the last couple of weeks back home staying inside, and I know many of you are in the same situation. The good thing about being home all day is that I have a lot of time to work on new music. I'm very excited to announce that I've finished my third album 'Golden Hour' and the first single is out today." - berättar Kygo.

Sedan Kygo gav oss sin stora världshit "Firestone" 2015 har succén varit konstant, de senaste fem åren har hans musik streamats en bra bit över en miljard gånger på Spotify och på Youtube har hans videos visats drygt 2,5 miljarder gånger. Under 2019 släppte han årets stora sommarhit "Higher Love" feat. Whitney Houston som har över 300 miljoner lyssningar på Spotify och tidigare i år släpptes "Forever Yours (Avicii Tribute)" som Kygo färdigställt tillsammans med Sandro Cavazza.

FÖLJ Kygo: Instagram I Youtube

Warning: getimagesize(./macky-släpper-musikvideo-till-vinterdepress-2/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Macky Släpper Musikvideo Till "vinterdepress 2"

För tre veckor sedan släppte Macky sin efterlängtade singel Vinterdepress 2 feat. Thrife, Haval och Dree Low, som i nuläget har närmare 1 miljon streams på Spotify.

Idag släpps musikvideon - regisserad av ZiETZ.

KOLLA HÄR: https://www.youtube.com/watch?v=kOXagyBy9NU

I höstas släppte Macky singeln TESLA feat. Einár som snabbt klättrade upp till plats 2 på Spotify topplistan, låten gick nyligen platina och har idag över 12 miljoner streams. Tillsammans med releasen släpptes även musikvideon som trendade i flera veckor på Youtube och har idag setts över 1,7 miljoner gånger. Mackyhar under två år som artist skapat sig en stark fanbase och hunnit streamas över 35 miljoner gånger på Spotify med tidigare nämna låtar samt debut-EPnGenom Alla Väder som släpptes i fjol.FÖLJ MACKY: Instagram I YouTube I Spotify

Warning: getimagesize(./stadsodlarna-boodla-vinner-årets-spadtag-2020/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Stadsodlarna Boodla Vinner Årets Spadtag 2020

Årets Spadtag 2020 går till Boodla som verkar för att integrera odling i stadsmiljöer runt om i Sverige. Priset, som i år delas ut för allra första gången, är instiftat av Rölunda Gård tillsammans med trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar och syftar till att uppmärksamma hållbar utveckling med hjälp av odling.

Vinnaren av Årets Spadtag 2020 var tänkt att presenteras under Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan, men på grund av rådande omständigheter delades priset istället ut under en livesändning på Nordiska Trädgårdars Facebook-sida torsdag 26 mars.

Juryns motivering:
Boodla kombinerar företagsamhet, odling och samhällsnytta i dess bästa form. Med jord i fokus sprider de kunskap om stadsodling på ett lustfyllt, engagerande och nyskapande sätt. De är förebilder både för etablerade aktörer och nybörjare vilket kan inspirera fler att verka för att utveckla urbana odlingar. I förlängningen leder det till ett mer hållbart liv för stadsbor och till en sundare planet.

- Vi är glatt överraskade över att få ta emot Årets Spadtag. Att bli uppmärksammade på det här viset betyder oerhört mycket eftersom det ger motivation och inspiration till att utveckla verksamheten. Det är någon som ser var vi gör, wow, säger Agnes Fischer som tillsammans med Sofie Nuyts grundade Boodla år 2012.

- Stadsodling är inte bara en fenomenal aktivitet för att göra livet i staden bättre. Det är också ett sätt att förmedla kunskap kring matförsörjning och hälsa samtidigt som man kan lära känna sina grannar och få nya vänner på köpet. Dubbel glädje med andra ord, säger Ernesto Diaz Salvador som är delansvarig för verksamheten på Boodla

Förser 15 familjer med grönsaker

Agnes Fischer är från början arkitekt och uppvuxen på en ekologisk handelsträdgård, medan Ernesto Diaz Salvador är agronom utbildad i Spanien där han arbetat med att utveckla stadsodlingar, framför allt i Madrid.
Basen för Boodlas verksamhet är den Gula villan i Botkyrka. Från juni till oktober förser de 15 familjer med grönsaksleverans en gång i veckan från frilandsodlingarna som finns på området. De hjälper också boende att utveckla trädgårdar i bostadsområden runt om i Sverige, tar fram planer för trädgårdar i skolmiljöer för stora och små barn, och kombinerar odling med svenskundervisning för nyanlända.
Boodla ordnar även företagsevent i trädgården vid Gula villan för att sprida kunskap om odling.

Prissumman går till fortbildning

Prissumman på 25 000 kr ska Agnes och Ernesto framför allt använda till fortbildning.
- Jorden är grunden i ett samhälle. Det är viktigt att vi tar vara på den jord vi har och lär oss utnyttja den på ett smart och sunt sätt så att den kan ge mat till så många som möjligt. En dröm är att få med byggbranschen så att vi i ett tidigt skede kan planera för ekologiska och hållbara stadsodlingar när bostadsområden utvecklas, säger Agnes Fischer.

Läs mer om Boodla här.


Om Rölunda Gård:
Rölunda gård är trädgårdsföretaget som sedan 1970-talet producerat och sålt svensk kvalitetsjord till både privatpersoner och proffs. De verkar också för att sprida kunskap om jord och hur man på ett ekologiskt och hållbart sätt håller jorden frisk och sund i sin trädgård under hela odlingssäsongen.
Läs mer om Rölunda Gård här.

Om trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar:
Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar är den största och mest populära publika trädgårdsmässan i Norden.
Läs mer om Nordiska Trädgårdar här.

Warning: getimagesize(./årets-pelargon-2020-zonalpelargon-tango-deep-rose-with-eye/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Årets Pelargon 2020: Zonalpelargon Tango Deep Rose With Eye

Årets Pelargon 2020 är den intensivt rosa skönheten Zonalpelargon Tango Deep Rose With Eye.
I vanliga fall presenteras Årets Pelargon på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar som ju tyvärr ställts in, så istället avtäcktes den på torsdagsförmiddagen i en livesändning på Nordiska Trädgårdars Facebook-sida.

Årets presentatör av Årets Pelargon var blomsterkreatören Gunnar Kaj som har gjort många uppskattade blomsterutställningar både i Sverige och utomlands.
- Årets pelargon 2020 är zonalpelargonen Tango Deep Rose With Eye, en bedårandeenkelblommande pelargon i intensiva färger. Och namnet ger en ju lust att dansa tango! säger Gunnar Kaj.

Årets pelargon 2020 har valts främst för dess unika blomma. Tittar man noga på blomman ser man att ögat är vitt med skira rosa strimmor. Blombladen blir sedan nästan röda för att ramas in av en ljusare kant. Det ger blomman ett fint djup och färgskiftningarna är vackra, både betraktade på nära håll och en bit ifrån.
- Själv har jag mest pelargoner inomhus, men den här sorten tycker jag passar ännu bättre utomhus. Det är en intensiv färg som lyser upp och blir jättefin i trädgården, tipsar Gunnar.

Tål både regn och vindTango Deep Rose With Eye är ett utmärkt val utomhus, eftersom den är mycket regntålig. Även om sommaren blir regnig och blöt blommar sorten rikt och utan uppehåll, och den tar inte heller skada av vinden.
- Jag tycker att pelargoner är underbara eftersom de är så snälla blommor. Man kan åka ifrån dem en vecka utan att de klagar. Även om mina torkar ut och blir bortglömda under vinterhalvåret, så svarar de direkt när de får kärlek och omvårdnad igen. Själv har jag ett 20-tal pelargoner som får usel skötsel under vintern, ändå drar de igång så snart jag börjar pyssla med dem. Mina gamla trotjänare är inga märkvärdiga sorter, men för mig är de gamla vänner som jag alltid är lika glad att återse, berättar Gunnar.

Varje år tillkommer någon ny sort i Gunnars samling och i år blir det självklart Tango Deep Rose With Eye. Även pelargoner behöver nya vänner.
- Jag är förtjust både i blomman och faktiskt också i själva namnet. Jag är ganska bra på att dansa styrdans, men kanske inte just tango. Nu blir jag sugen på att lära mig, särskilt queertango, en variant där alla får föra och alla kan dansa med alla. I väntan på att åter kunna umgås och dansa, får Årets Pelargon vara min dansanta vän!

Så lyckas du med Årets PelargonTango Deep Rose With Eye passar främst att använda utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria är sorten även fin inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.För att lyckas gör du så här:

1.När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.

2.Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.

3.Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter - tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!


Juryns motivering

I juryn för Årets Pelargon sitter Jonas Samuelsson från LRF Trädgård/Prydnadsväxter, Klaus Thingholm från Syngenta, Lotta Ahlvar, trendanalytiker och Patrik Vilsmyr från Mäster Grön.

Juryns motivering:

Årets utvalda Pelargon är en veritabel färgexplosion.
Titta på djupet - med sina enkla blommor i tre färger skapas ett tre-dimensionellt formspråk från det vitaste till det djupaste och mustigaste mörkrosa.
På fönsterbräda eller i balkonglåda - lika passande för denna allväderspelargon.
Årets utvalda heter Tango Deep Rose With Eye

Var kan man köpa Årets Pelargon?

De flesta garden center och blomsterbutiker säljer Årets Pelargon. Har du inte möjlighet att besöka en butik säljs Årets Pelargon också av många butiker online. Du kan till exempel beställa den hos:

www.blomsterlandet.sewww.plantagen.se

Vetenskapligt namn - vad säger det?Det vetenskapliga namnet på årets pelargon 2020 är Pelargonium x hortorum (Tango-Serien) Tango Deep Rose With Eye. Det kan tyckas långt och krångligt, men vet man vad det betyder berättar det en hel del om sorten. Pelargonium x hortorum berättar att det är en zonalpelargon, som är den vanligaste typen av pelargon. Utseendet kan variera stort inom gruppen, men det som kännetecknar zonalpelargonerna är att bladen är märkta med en mer eller mindre distinkt ring.

Årets pelargon tillhör en serie som heter Tango-Serien. Att pelargoner delas in i serier beror på att förädlarna har tagit fram flera olika sorter inom samma förädling med likande egenskaper. Att namnet sedan skrivs med kapitäler, ett teckensnitt som påminner om versaler, istället för med gemener berättar att det är ett handelsnamn eller varumärke och inte ett sortnamn.

När det gäller förädlingar består sortnamnen ofta bara av siffror och bokstavskombinationer som är omöjliga att komma ihåg. Handelsbeteckningar blir därför allt vanligare. Ett dilemma med skrivsättet med kapitäler är dock att i princip inga tidningar eller webläsare använder sig av kapitäler, och därför är det svårt att veta om det är ett sortnamn eller en handelsbeteckning. Tycker du att det är intressant och vill veta mer, kan du söka på Svensk kulturväxtdatabas, SKUD:s webplats. Där finns många namn korrekt listade.

Mer information

Årets Pelargon samordnas och kommuniceras via Blomsterfrämjandet. Högupplösta bilder finns att hämta på Blomsterfrämjandets hemsida under fliken press: www.blomsterframjandet.se

Där hittar du också information om Årets Pelargon och alla tidigare års vinnare.

Warning: getimagesize(./upplev-trädgårdsmässan-live-hemifrån-i-morgon/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Upplev Trädgårdsmässan Live Hemifrån I Morgon!

Då vi under rådande omständigheter tyvärr inte kan genomföra Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar vill vi ändå göra något för våra trogna besökare och utställare. Därför har vi valt att i morgon torsdag 26 mars livesända lite utvalda godbitar som skulle ha ägt rum på mässan - bland annat avtäckandet av Årets Pelargon.

I samarbete med Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) och OdlingsTV har Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar plockat ut ett gäng härliga inslag och spännande trädgårdsprofiler som man kommer att kunna uppleva live hemifrån.

Det kostar absolut ingenting att ta del av sändningen som går att följa på Nordiska Trädgårdars Facebooksida. Här är en länk: https://www.facebook.com/tradgardsmassan/videos/224665195566158/

Sändningen startar kl 08.45 och pågår till kl 11.00. Vill du bevaka den på plats är du varmt välkommen till Södra Årstalundens koloniförening.

- Jag hoppas att vi via denna livesändning kan förmedla ett litet utdrag av innehållet på Nordiska Trädgårdar i år. Och att det kan hjälpa till och inspirera till odlingsglädje runt om i Sverige. Detta när det nu inte är möjligt att få träffa alla fantastiska utställare som skulle ha varit med på mässan i år, säger Göran Ekberg, projektchef för Nordiska Trädgårdar.Här är några av höjdpunkterna under sändningen:
Årets Pelargon avtäcks av blomsterkreatören Gunnar Kaj.
Trädgårdsprofilen Linda Schilén är på plats för att skapa ett härligt vårarrangemang.
Biologen Per Bengtson från Naturskyddsföreningen berättar om vilka humlor du kan möta i din trädgård, samt visar hur och till vilka fåglar du enkelt kan skapa en fågelholk till inför kommande säsong.

Stefan Sundström och Martin Emtenäs pratar om trädgård och deras högaktuella pjäs på Riksteatern.
Priset Årets Spadtag delas ut för allra första gången.
Blomsterfrämjandet berättar om hur de sprider blomsterglädje i dessa tider.
Dessutom intervjuer och reportage med trädgårdsprofiler och en massa tips och trix för trädgården.


För mer information kontakta:
Göran Ekberg, projektchef Nordiska Trädgårdar, 070-789 43 06, goran.ekberg@stockholmsmassan.se

Warning: getimagesize(./gastronord-tar-nya-tag-i-oktober/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Gastronord Tar Nya Tag I Oktober

GastroNord, som skulle ha ägt rum i nästa vecka, är framflyttad till 20-22 oktober. GastroNord, HoReCa-branschens viktigaste mötesplats, kommer med tanke på den ansträngda situationen att då ha större relevans än någonsin tidigare.

Det är GastroNords uppgift att ta ansvar för en bransch som redan drabbats oerhört hårt, menar projektchefen Daniel Fritzdorf:
- Vi behöver samla och omfamna branschen efter den här tuffa tiden och verkligen vara ett ljus i tunneln.

Inför genomförandet av årets GastroNord såg det oerhört positivt ut med rekordmånga förbokade biljetter, ett rekordstort seminarieprogram och med fler tävlingar ån någonsin tidigare - bland annat Pizza-SM, Glass-SM och Vinordic Wine Challenge.

Det var som en direkt följd av regeringens mötesbegränsningsregler som Stockholmsmässan avbröt alla vårens planerade mässor. Ett intensivt arbete har sedan dess pågått för att se vilka av dessa som kan flyttas till nya datum under senare delen av 2020. En av dessa är glädjande nog GastroNord som nu kommer att gå parallellt med Skydd och SmartCity den 20-22 oktober, och även som tidigare planerat tillsammans med Lounge Expo 2020.
På Lounge Expo möter du HoReCa-branschens hetaste nyheter, smarta kringtjänster, toppmodern teknik, inredning och allt annat som krävs för kunna leverera kvalificerad service och ökad kundnöjdhet.

- Vi vill se positivt på framtiden och vårt mål är att denna lösning ska bli om möjligt ännu bättre, även om det kommer att kräva mycket planering. Nu fick vi ju plötsligt ännu mer tid till förberedelser och förbättringar, säger Daniel Fritzdorf.


GastroNord 20-22 oktober på Stockholmsmässan
GastroNord är norra Europas viktigaste mötesplats för alla som jobbar inom hotell, restaurang och catering (HoReCa). På GastroNord, som går av stapeln vartannat år, möts hela HoReCa-branschen och delar av dagligvaruhandeln för att utbyta erfarenheter och få ny inspiration och kunskap kring allt som rör mat- och dryck.
GastroNord bjuder i år på fler aktiviteter och tävlingar än någonsin. Bland nyheterna märks Vego/Vegan-scenen och det framåtblickande Foodtech-området. Branschens stora utmaningar, där hållbarhetsfrågorna står i fokus, är den röda tråden på GastroNord 2020.

Läs mer om GastroNord här

För mer information kontakta:
Daniel Fritzdorf, projektchef för GastroNord, 070-789 41 96
daniel.fritzdorf@stockholmsmassan.se

Warning: getimagesize(./nytt-datum-klart-nordbygg-arrangeras-mellan-den-29-september-och-2-oktober-2020/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Nytt Datum Klart: Nordbygg Arrangeras Mellan Den 29 September Och 2 Oktober, 2020

Nu är nya datum äntligen klara för Nordbygg som flyttas fram tills efter sommaren och kommer att genomföras mellan den 29 september och 2 oktober 2020.

- Vi har fått oerhört fin respons och förståelse för beslutet att senarelägga Nordbygg. Vårt fokus är att arrangera en mässa där människor kan mötas för att göra affärer och nätverka, i en tid och i en miljö där de kan känna sig trygga vad gäller både säkerhet och hälsa. Nu ser vi ser fram emot att träffa alla branschkollegor i höst, säger Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg.

Som en direkt följd av regeringens mötesbegränsningsregler avbröt Stockholmsmässan vårens planerade mässor och större event i förtid. Ett intensivt arbete har sedan dess pågått för att se vilka av dessa mässor som kan flyttas till nya datum efter sommaren. Först ut är Nordbygg som istället går av stapeln mellan den 29 september och 2 oktober, 2020.

Omfattande planering
Det handlar om över 800 utställande företag och runt 50 000 besökare som behöver planera om. Till det all logistik kring boende, transporter, mat, dryck och utrustning för alla dessa människor.

- Det är många aktörer som påverkas när regeringen behöver ta ett beslut likt detta men vi vill se positivt på framtiden. Vårt mål är att denna lösning ska bli minst lika bra som om vi hade genomfört mässan som planerat i april. Nu fick vi ju alla plötsligt ännu mer tid till förberedelser och eventuella förbättringar, säger Peter Söderberg.

Bra tid
Peter berättar att man mött mycket stor förståelse och fått positiv feedback från både utställare, besökare och andra aktörer runt Nordbygg, såsom leverantörer och föredragshållare. De signaler man fått är att beslutet var rätt, och att september anses vara en bra tid.

- Innan vi satte ner foten och beslutade datum fick vi önskemål om att ett genomförande i september var att föredra. Hösten är en intensiv tid för många, men efter att ha researchat om aktiviteter insåg vi att det skulle kunna fungera. Det stora branschevenemang som ligger närmast är installatörernas Mostra Convegno i början av september, men vi hoppas att de som önskar delta i båda har möjlighet att göra det, avslutar Peter Söderberg.

För mer information kontakta:


Peter Söderberg, Nordbyggs projektchef
peter.soderberg@stockholmsmassan.se, tel.08-749 43 93

Carolina Ekman, pressansvarig
carolina.ekman@stockholmsmassan.se, tel. 08-749 41 35

Warning: getimagesize(./nordbygg-senareläggs-tills-september-2020/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Nordbygg Senareläggs Tills September 2020

Efter regeringens beslut att begränsa allmänna sammankomster kommer Nordbygg flyttas fram och genomföras i september 2020 istället för 21-24 april som tidigare var planerat.

Nordbygg är Europas största mötesplats för bygg- och fastighetsbranschen och lockar vartannat år runt 50 000 besökare från byggsektorn i Sverige, men även från övriga Skandinavien, Baltikum och Europa.

- Våra utställares och besökares säkerhet är vår högsta prioritet. Vi vill ge mässan bästa förutsättningar att kunna genomföras längre fram och nu arbetar Stockholmsmässan för att flytta hela det gigantiska evenemanget till slutet av september, säger Peter Söderberg, projektchef på Nordbygg.

­- Det handlar om över 800 utställare och runt 50 000 besökare, som behöver planera om. Till det all logistik kring boende, transporter, mat, dryck och utrustning för alla dessa människor. Det är många aktörer som påverkas och vi ska göra vårt yttersta för att skadan ska bli så liten som möjligt, säger Peter Söderberg.

Stockholmsmässan kommer att återkomma med mer information till utställare och besökare så snart som möjligt.

För mer information kontakta:


Peter Söderberg, Nordbyggs projektchef
peter.soderberg@stockholmsmassan.se, tel.08-749 43 93

Carolina Ekman, pressansvarig,
carolina.ekman@stockholmsmassan.se, tel. 08-749 41 35

Warning: getimagesize(./stockholmsmässan-stänger-tillsvidare-ned-samtliga-mässor-och-evenemang-med-över-500-deltagare/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Stockholmsmässan Stänger Tillsvidare Ned Samtliga Mässor Och Evenemang Med Över 500 Deltagare

Stockholmsmässan kommer tillsvidare inte genomföra evenemang med över 500 personer till följd av de rekommendationer Folkhälsomyndigheten idag utfärdat om att begränsa folksamlingar på grund av den senaste tidens ökade spridning av COVID -19 i Sverige.


Sedan januari har Stockholmsmässan noga följt utvecklingen av Corona-viruset i världen. De tre senaste veckorna har man arbetat i en speciell krisgrupp med fokus på att hantera verksamheten inför en ökad risk för spridning i Sverige. Stockholmsmässan har löpande följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer. Efter myndighetens rekommendation idag om att begränsa folksamlingar för att minska risken för spridning av COVID-19, agerar nu Stockholmsmässan i enlighet med detta.

- Säkerhet och hälsa är vår högsta prioritet och detta beslut är en försiktighetsåtgärd för att minska en eventuell spridning av Corona-viruset i samhället. Vi är Nordens största mässanläggning och tillsammans med övriga företag i branschen har vi ett ansvar att ta. Nu ligger fokus på att följa den fortsatta utvecklingen av denna situation och på bästa vis ta hand om medarbetare, samarbetspartners och kunder, säger Christian Clemens, vd på Stockholmsmässan.

I dagsläget och i den omedelbara närtiden påverkas den pågående mässan Allt för Sjön som nu under lugna och kontrollerade former kommer att stänga klockan 19:00 i kväll - mässan skulle ha pågått till och med 15 mars. Vilka övriga mässor och event som påverkas och på vilket vis kommer Stockholmsmässan att återkomma till. Just nu ser man över alla planer och åtgärder.


- Den här extraordinära situationen påverkar hela vår bransch likväl som samhället i stort och vi förstår att det väcker mycket frågor. Hur detta kommer påverka våra utställare och arrangörer ber vi att få återkomma med så fort som det är praktiskt möjligt. Vi arbetar nu intensivt för att kunna svara på de frågor som uppstår gällande vår verksamhet, till följd av myndigheternas rekommendation, säger Christian Clemens.

De besökare som köpt biljetter till de event som stängs ned kommer att få pengarna tillbaka och vi kommer att så fort som möjligt gå ut med denna information till dem.

- Självfallet är det ytterst beklagligt att både besökare och utställare påverkas av det här, men för oss är det självklart att följa den nya rekommendationen från Folkhälsomyndigheten. Vi kommer fortsätta att följa deras rekommendationer och eventuella beslut från regeringen utan att spekulera i hur lång period vi eventuellt kommer behöva ha stängt för större evenemang, avslutar Christian Clemens.

För mer information kontakta:
Carolina Ekman, Pressansvarig Stockholmsmässan
carolina.ekman@stockholmsmassan.se, +46 (0)70 - 789 41 35

Warning: getimagesize(./arkitekturen-intar-nordbygg/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Arkitekturen Intar Nordbygg

Även arkitekter bör besöka Nordbygg. Det menar bland andra Johannes Karlström, grundare av Notes Design Studio, efter sitt besök på Nordbygg 2018.

- Jag blev slagen av hur effektivt använd tid det var att gå runt på Nordbygg och titta på nya material, en riktig ögonöppnare faktiskt, konstaterar Johannes Karlström.

Han framhåller att möjligheten till tidseffektiv research kring detaljer och material är att starkt skäl för en arkitektfirma att besöka Nordbygg.

Temadag om arkitektur
Nordbyggs satsning på området arkitektur innefattar Arkitekturdagen den 24 april. Det är tidskriften Arkitektur och Nordbygg som då bjuder intill en temadag med fokus på pedagogisk arkitektur. Syftet är att generera ett utbyte mellan svensk och internationell arkitektur.

- Idén är att bjuda in arkitekter från Europa för att inspirera oss i Sverige till att skapa och bygga saker på nya sätt, berättar Dan Hallemar, förläggare på Arkitektur Förlag.

Pedagogisk arkitektur
Årets temadag har skolans utformning i centrum. Inbjudna arkitekter från Skandinavien kommer att presentera olika perspektiv kring pedagogisk arkitektur och hur man kan gestalta skolmiljöer för att förbättra trygghet, inlärning och sociala relationer. Som aktuella exempel kommer SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, att presentera två av sina skolprojekt. Den nybyggda Bobergsskolan i Norra Djurgårdsstaden och Per Anders Fogelström Gymnasiet på Södermalm.

Materialkunskap central i alla byggprojekt
En allt viktigare fråga i all byggnation är valet av material och nyheterna kommer snabbt i byggsektorn. Att välja rätt material är viktig för hållbara projekt och även för en fungerande och trivsam miljö. Där har arkitekten en betydelsefull roll. Björn Florman, som är ansvarig för Materialbiblioteket på Stockholmsmässan ser att hållbarhet och trä är starka trender.

Nordbygg bidrar även till nästa generation arkitekters materialkunskap. De senaste tio åren har Nordbygg genomfört tävlingen "Nya ögon på..." till vilken studenter på landets arkitektutbildningar bjuds in.

- Vi insåg att arkitektutbildningen i Sverige saknade undervisning om materialkunskap och det ville vi hjälpa till med, berättar Peter Söderberg, Nordbyggs projektchef och initiativtagare till tävlingen.

Årets tävling utmanade deltagarna att kreera med byggkeramik. Det vinnande teamet, en trio från Arkitekthögskolan vid Umeå universitet, tar emot sitt pris på Nordbygg den 23 april, på entrétorget där även tävlingsbidraget är uppfört, ett fullt fungerande café i naturlig storlek.

För mer information kontakta:
Peter Söderberg,Nordbyggs projektchef
peter.soderberg@stockholmsmassan.se, tel.08-749 43 93

Pär Jonasson, pressansvarig
par.jonasson@stockholmsmassan.se, tel. 08-749 44 17

Carolina Ekman, pressansvarig,
carolina.ekman@stockholmsmassan.se, tel. 08-749 41 35

Warning: getimagesize(./sticklingbytardagen-förra-årets-succe-tillbaka-på-trädgårdsmässan/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Sticklingbytardagen - Förra Årets Succé Tillbaka På Trädgårdsmässan

Att köpa, sälja och ge bort sticklingar är just nu en av de hetaste inredningstrenderna. Under 2019 fick nära en kvarts miljon växter ett nytt hem via andrahands-sajten Tradera. I samband med fjolårets version av Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar lanserades konceptet Sticklingbytardagen - över 250 ivriga sticklingbytare kom. Därför upprepar och utökar vi i år succén. De 100 första som tar med sig tre rotade sticklingsodlingar kommer in gratis på mässan.

Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar fortsätter med fjolårets succékoncept Sticklingbytardagen i samarbete med instagramprofilen "Sticklingtjuven" Mattias Mattisson som finns på plats för att ge tips på hur man lyckas med sina sticklingar på bästa sätt.
På Trädgårdsmässans sista dag 29 mars är alla sticklingsentusiaster välkomna att byta till sig nya spännande växter. De 100 första som tar med sig tre rotade sticklingsodlingar kommer in gratis på mässan.

- Jag är så stolt och superpeppad över att få leda Sticklingbytardagen igen. Förra året var superkul och det gick långt över förväntan med över 700 sticklingar på bordet när inlämningen var över. Jag hoppas verkligen att vi slår detta i år, säger Mattias Mattisson, känd som Sticklingtjuven på Instagram.

En stickling är en avskuren eller klippt stam, gren eller del av en rot avsedd att stickas ned i jord eller sättas i vatten så att en ny planta skapas.

- Det är något otroligt fint med att byta sticklingar med varandra, inte minst som kontrast till det hektiska samhälle som vi lever i idag. Med sticklingbytardagen vill vi inspirera till att ta vara på vad naturen har att erbjuda och visa på hur kul det kan vara att byta saker med varandra, säger Göran Ekberg, projektchef för Trädgårdsmässan, Nordiska Trädgårdar.

Så funkar Sticklingbytardagen
De 100 första som tar med sig tre rotade sticklingsodlingar till Trädgårdsmässan söndag 29 mars kommer in gratis - ordinarie pris i kassan är 200 kr.
Inlämning av sticklingar görs i monter AG:02 mellan 09.00-12.00 då man får ett lottnummer.
Deltagarna uppmanas att märka upp vilken odling man har med sig och hur man hanterar sticklingen bäst.
Klockan 13.00 dras lottnummer som avgör i vilken ordning deltagarna får välja vilken/vilka av sticklingarna denne vill ta med hem.

För mer information kontakta: 
Göran Ekberg, projektchef Nordiska Trädgårdar, 08-879 43 06, goran.ekberg@stockholmsmassan.se

Om Trädgårdsmässan
Trädgårdsmässan arrangeras 26-29 mars på Stockholmsmässan och är den största trädgårdsmässan i Norden. Människor från hela landet kommer för att inspireras av trädgårdar, växter och seminarier med experter och profiler inom ämnet. Mer information och fullständigt program finns på www.tradgardsmassan.se.

Warning: getimagesize(./vem-gör-sveriges-godaste-pizza-massor-av-spännande-tävlingar-på-gastronord/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Vem Gör Sveriges Godaste Pizza? Massor Av Spännande Tävlingar På Gastronord!

Som en del av GastroNord 31 mars-2 april, som samlar hela HoReCa-branschen på Stockholmsmässan, kommer ett antal prestigefulla tävlingar att gå av stapeln - bland dem Glass-SM, Pizza-SM och Vinordic Wine Challenge.

Glass-SM
Tävlingen utser Sveriges bästa glass i fyra olika smakkategorier samt en dekorationskategori på temat Kalas-glass. Juryn består av erfarna glassmästare och konditorer. För att kunna vinna titeln Svensk Glassmästare 2020 måste man ställa upp i minst tre av smakkategorierna. Kalas-glassen har en separat bedömning. Glass-SM äger rum 1 april och arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med konditorn Tony Olsson.

Pizza-SM
Under GastroNord kommer Sveriges bästa pizzabagare 2020 att koras i Pizza Champion Cup SM - Skandinaviens största pizza-tävling. Kategorierna i tävlingen är Sveriges bästa gourmetpizza, Sveriges bästa dessertpizza och Årets pizzakock. Bedömningen baseras på råvaror, smaker, tekniker och pizzans utseende. Tävlingen äger rum 31 mars.

Vinordic Wine Challenge
Vinordic Wine Challenge går ut på att varje år finna Sveriges mest prisvärda viner. Vinerna tävlar i olika tävlingskategorier och prisklasser. I varje prisklass utses en vinnare som får utmärkelsen "Gold Trophy". Även en "Silver Trophy" och en "Bronze Trophy" delas ut.
Kategorierna är vitt boxvin, vitt vin på flaska, svenskt vitt vin, rosévin på box, rosévin på flaska, mousserande rosévin (inkl. champagne), mousserande, champagne, rött boxvin, rött vin på flaska, svenskt rött vin, vitt ekovin, rött ekovin samt alkoholfria fruktdrycker.
I år introduceras två nya tävlingskategorier: svenskt vitt vin och svenskt rött vin. För att få tävla i dessa kategorier måste vinerna vara framställda av druvor som är odlade i Sverige. Prisutdelningen äger rum kl 11.00 på öppningsdagen 31 mars i Rosé & Sparkling Bar på Stockholmsmässan.

Gastronomi Sverige Commis Award - tävling för unga kvinnliga kockar
Gastronomi Sverige AB står värd för GS Commis Award som är en kocktävling för unga kvinnliga kockar. I korthet går tävlingen ut på att laga en måltid av en råvara som meddelas två veckor innan. Vinsten består bland annat av en resa för två med Team Sweden till EM i Tallinn 28-29 maj. Tävlingen äger rum 31 mars.Gastronomi Sverige AB ägs av kockar som har tävlat i Bocuse d'Or och som tillsammans vill ge tillbaka till branschen den möjlighet och utveckling de har fått genom tävlingen. Visionen är att utveckla svensk gastronomi och sprida kunskapen inom och utom Sverige.

Plantable Cook-Off
Plantable Cook-Off är en tävling för restaurangelever, med enbart vegetariska råvaror som ingredienser. Fler och fler blir nyfikna på vego; tillväxten är hög och efterfrågan på smakrika, vackra och välkomponerade vegorätter ökar med varje dag som går. Nu är det hög tid att satsa på utvecklingen av det växtbaserade köket och vegocuisine. Det är Vegetariska Kockars Förening som 2 april arrangerar denna Sveriges första stora växtbaserade mattävling.

GastroTech Award
Utmärkelsen Gastrotech Award går till den bästa innovatören inom foodtech-området. Juryn, som bland annat består av Johan Jörgensen (Sweden Fodtech) och Irena Lundberg (Invest Stockholm), bedömer produkt, presentation och potential. Vinsten består av fritt deltagande inklusive monter på nästa GastroNord 2022. Priset delas ut av Stockholmsmässans VD Christian Clemens klockan 14.00 den 31 mars i Foodtech hub-området.

GastroNord 31 mars-2 april på Stockholmsmässan
GastroNord är norra Europas viktigaste mötesplats för alla som jobbar inom hotell, restaurang och catering (HoReCa). På GastroNord, som går av stapeln vartannat år, möts hela HoReCa-branschen och delar av dagligvaruhandeln för att utbyta erfarenheter och få ny inspiration och kunskap kring allt som rör mat- och dryck.
GastroNord bjuder i år på fler aktiviteter och tävlingar än någonsin, Team Sweden som tävlar i Bocuse d'Or är på plats, och bland nyheterna märks Vego/Vegan-scenen och det framåtblickande Foodtech-området. Branschens stora utmaningar, där hållbarhetsfrågorna står i fokus, är den röda tråden på GastroNord 2020.

Läs mer om GastroNord här


För mer information kontakta:
Daniel Fritzdorf, projektchef för GastroNord, 070-789 41 96, daniel.fritzdorf@stockholmsmassan.se

Warning: getimagesize(./nu-startar-allt-för-sjön-2020-här-är-allt-som-händer/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Nu Startar Allt För Sjön 2020 - Här Är Allt Som Händer!

På lördag startar årets upplaga av båtmässan Allt för sjön - mer fullmatad med spännande båtnyheter och aktiviteter än någonsin. Miljön står allt mer i fokus även i båtbranschen, vilket bland annat uppmärksammas genom föreläsningar, den tankeväckande skräputställningen "Skit i sjön!" och utställningen på entrétorget med det senaste inom elbåtar och elmotorer. Välkommen till Allt för sjön på Stockholmsmässan 7-15 mars.

Här är några av höjdpunkterna på Allt för sjön 2020:

Segelbåtar från svenska varv
Vad vore en båtmässa utan härliga segelbåtar att titta in i och drömma om? I år finns en hel rad svenska segelbåtar på plats, bland dem nyheterna Hallberg-Rassy 40C, Linjett 34, Arcona 380, Shogun 50, Dufour 360 GL, Sun Odyssey och X4.0 (vinnare av European Yacht of the Year 2020).

Classic Boat Show
Classic Boat Show 2020 visar upp ett tjugotal båtar i en miljö där temat är "Fritidsbåtslivet från 20-talet till 70-talet". På plats träffar du föreningar och klubbar som kan berätta om de olika båtarna och de tidsepokerna de är förknippade med - exempelvis CG Pettersson-klassiker, segelbåtar, en ångbåt och 60-70-talens plastklassiker.

Premiär för många nya motorbåtar
Allt för sjön bjuder på massor av spännande motorbåtsnyheter, här är ett axplock: Nordkapp 905 Gran Coupe, Buster XXL, Finnmaster Husky R6, Jeanneau Cap Camarat 9.0 WA, Cormate Chase 34, Nimbus T8 (Stockholmspremiär), Windy 37 Shamal, Brabus Shadow 500 Cabin (Sverige-premiär), Axopar 37 XC Cross Cabin och premiär för de nya Angus-båtarna.

Utställning med senaste elbåtarna
Elbåtar och eldrivna båtmotorer är på stark frammarsch vilket Allt för sjön uppmärksammar genom en utställning på Stockholmsmässans entrétorg. Här hittar du såväl de lite enklare elmotorerna för gummi- och roddbåten som lyxiga, svenskproducerade elbåtar från Candela och X Shore. Utställningen med det senaste inom elbåtar och elmotorer är en del i Allt för sjöns stora miljösatsning.

Rysk storsatsning
Ryska båttillverkare gör i år för första gången en gemensam satsning på Allt för sjön där ett 40-tal ryska fritidsbåtar och båttillbehör från nio olika tillverkare visas upp på en total paviljongyta på 1200 kvadratmeter.

"Skit i sjön!" - unik skräputställning
Vår marina närmiljö i Östersjön och Mälaren står i fokus för flera spännande utställningar, kampanjer och temadagar under Allt För Sjön. Utställningen "Skit i sjön!" åskådliggör allt som människor har slängt, och fortfarande slänger, rakt ner i vattnet. Bland annat ett ton (!) ikastade och bärgade båtbatterier. Idén till "Skit i sjön!" kommer frånfritidsdykaren Fredrik Johansson som för ett och ett halvt år sedan tog initiativet till miljöprojektet Rena Mälaren.

Massor av kul för barn
I år finns extra mycket för barn att göra på Allt för sjön. Förutom kul prova på-aktiviteter i Water Park (se nedan) uppmärksammar vi att Mumin fyller 75 år, bland annat blir det på show med Mumintrollet och Lilla My på Marina Scenen. Dessutom sagostunder, knopskola, sjövettsskola, ballongkonstverk, ansiktsmålningar, glittertatueringar - och en livs levande sjöjungfru! Alla barn under 15 år har gratis entré i vuxet sällskap (gäller vid biljettköp online).

"Prova på" i Water Park
Water Park är mässans aktivitetshall för alla som älskar vattensport, segling och gillar att utöva aktiviteter i och nära vatten.I stora bassängen blandas uppvisningar med prova-på aktiviteter som segling med jollar, SUP-paddling, vindsurfing och att köra liten elmotorbåt. I segelbåtsbassängen kan man prova på radiostyrda segelbåtar och i surfsimulatorn vågsurfa utan att bli blöt.

Spännande föredrag på Marina Scenen
Den som är nyfiken kan sitta ner och lyssna på vårt spännande scenprogram på Marina scenen med nio teman under nio dagar. Exempelvis är en dag helt ägnad åt kajaker, och två av dagarna är vikta åt frågor som rör Östersjön och den marina miljön.

Stort utbud av prylar
Tillbehörshallen, som är Nordens största, är fullmatad med de senaste produkterna och tjänsterna för båt och båtliv 2020. Elektronik och navigation utvecklas kontinuerligt, liksom miljöanpassade kemiska produkter.

Missa inte pressträffen fredag 6 mars!
Välkommen till Allt för sjöns pressträff nu på fredag 6 mars kl 11.00, på Marina Scenen i Hall B. Anmälan görs i samband med ackreditering. Det går också bra att mejla till press@stockholmsmassan.se

Läs mer om allt som händer på Allt för sjön här


Kontakt:
Hanse Thorslund, projektchef Allt för sjön, 070-789 43 85, hanse.thorslund@stockholmsmassan.se

Allt för sjön - Sveriges största båtmässa 7-15 mars 2020 på Stockholmsmässan
En plats för alla som älskar att vara på sjön, njuta av vackra segelbåtar, snabba motorbåtar och unika träklassiker. Ta del av årets alla innovativa nyheter, handla båttillbehör, testa vattensporter i Water Park och lyssna på spännande föredrag.

Warning: getimagesize(./ryska-båttillverkare-storsatsar-på-allt-för-sjön/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Ryska Båttillverkare Storsatsar På Allt För Sjön

Ryska båttillverkare gör i år för första gången en gemensam satsning på båtmässan Allt för sjön där ett 40-tal ryska fritidsbåtar från nio olika tillverkare visas upp i en total paviljongyta på 1200 kvadratmeter. Detta är ett samarbete med Russian Export Center (REC).Fritidsbåtar är på stadig frammarsch I Ryssland, och nu är de ryska båttillverkarna redo för den svenska marknaden. I dag finns mer än 140 varv I Ryssland som tillverkar fritidsbåtar av olika slag, varav nio kommer till Allt för sjön och visar upp sina produkter för första gången, och då framför allt mindre fritidsbåtar.

Majoriteten av båtarna som kommer till mässan är tillverkade i aluminium eller kompositmaterial, och många av dem är nytänkande när det gäller design och material.
Aluminiumbåtarna Volzhanka från Vboats, Realcraft boats och MasterPro har redan börjat slå sig in på den svenska marknaden. Bland de mindre kända märkena kan nämnas Victory Boats, Rosomaha och Zao-rif.

Trots konkurrensen på den globala båtmarknaden växer Rysslands exportvolym varje år och i dag är den värd miljontals euro. Ryska båttillverkares långa erfarenhet inom teknik och fartygsbyggande, konkurrenskraftiga priser och hög standard har gjort att deras båtar har stor exportpotential.

På Allt för sjön 2020, 7-15 mars på Stockholmsmässan, visas dessutom båtnyheter från Sverige, Finland (som har den största montern), Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna och ett 20-tal andra länder.

Läs mer om allt som händer på Allt för sjön här


Kontakt:

Hanse Thorslund, projektchef Allt för sjön, 070-789 43 85, hanse.thorslund@stockholmsmassan.se

Allt för sjön - Sveriges största båtmässa 7-15 mars 2020 på Stockholmsmässan
En plats för alla som älskar att vara på sjön, njuta av vackra segelbåtar, snabba motorbåtar och unika träklassiker. Ta del av årets alla innovativa nyheter, handla båttillbehör, testa vattensporter i Waterpark och lyssna på spännande föredrag.

Warning: getimagesize(./elbåtar-på-frammarsch-för-en-bättre-miljö/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Elbåtar På Frammarsch För En Bättre Miljö

Elbåtar och eldrivna båtmotorer är på stark frammarsch vilket båtmässan Allt för sjön 2020 uppmärksammar genom en utställning på Stockholmsmässans entrétorg 7-15 mars. Här hittar du såväl de lite enklare elmotorerna för gummi- och roddbåten som lyxiga, svenskproducerade elbåtar från Candela och X Shore. Utställningen med det senaste inom elbåtar och elmotorer är en del i Allt för sjöns stora miljösatsning där även tankeväckande utställningar och föredrag ingår.

Sveriges fritidsbåtar släpper, enligt Havsmiljöinstitutet, under några få sommarmånader ut motsvarande en tredjedel av växthusgaserna från inrikesflyget. Andra mer lokala miljöproblem är buller och bristande avgasrening i båtmotorerna. Det är här de nya elmotorerna och elbåtarna kommer in. Ännu finns det få elbåtar med motsvarande prestanda som vanliga motorbåtar, men de är definitivt på frammarsch. På Allt för sjön presenteras flera spännande elmotor- och elbåts-nyheter, såväl svenska som internationella.

- Det stora båtinnehavet utgörs av små båtar upp till fyra meter, där det är enkelt och effektivt att byta ut den gamla elmotorn mot en miljövänlig elmotor. Det kostar en slant, men de mindre elmotorerna är ändå möjliga för flertalet att inhandla. Och tänk så tyst och skönt det kommer att bli i semestervikarna framöver! säger Allt för sjöns projektchef Hanse Thorslund.

Men Sverige kan också stoltsera med två av världens ledande innovatörer och producenter inom det lite lyxigare elbåtssegmentet - Candela och X Shore.

Premiär för nästa generations elbåt Candela Seven

Candela Seven som byggs på Lidingö är en elbåt som svävar över vågorna utan svall, stötar eller buller. Under båten sitter nämligen ett bärplan som i 16 knop skapar så mycket lyftkraft att Candela Sevens skrov helt svävar över ytan. Bärplanet reducerar bränsleförbrukningen med 80 procent jämfört med en planande båt och är enligt tillverkaren nyckeln till lång räckvidd på el i hög fart. I 23 knop kan man köra hela 50 sjömil, alltså Stockholm-Möja tur och retur.
- Har man väl provat att åka med Candela Seven känns planande båtar väldigt ålderdomliga, menar ingenjören Gustav Hasselskog som startade det svenska teknikföretaget Candela för fem år sedan just med målsättningen att skapa en elbåt med både fart och lång räckvidd..

Sedan serietillverkningen började i höstas har Candela byggt 10 exemplar av "Seven", som får Sverige-premiär på Allt för sjön, och man anställer nu folk för att i år kunna göra 40 båtar.
- Vi är redan nu Sveriges största elbåtstillverkare och siktar på att bli störst i Europa under 2020, berättar Gustav.

X Shore återvänder till Allt för sjön med två nya elbåtar

Förra året fick Allt För sjön finbesök av entreprenören Konrad Bergströms X Shore och hans då nylanserade Eelex 6500. I år återvänder Konrad med två nya modeller som båda hade världspremiär på båtmässan i Düsseldorf i januari.

X Shore har gjort uppdateringar av sin åttametersbåt, Eelex 8000, som nu kommer med fler funktionella utrymmen och har gjorts lättare med en mer utbredd användning av kolfiber och kork. Företaget visar också upp en sprillans ny modell i form av Eelord 6000, en lekfull båt i mindre storlek med sina 5,8 meter och en vikt på endast 1200 kilo.
- Sedan starten har vi haft med oss ett starkt community av X Shore-fans som stöttar vårt arbete och ger värdefull feedback. Målet har alltid varit att bli folkets båt. För att åstadkomma det måste vi självfallet vara lyhörda för vad just folket vill ha, säger X Shores grundare Konrad Bergström och fortsätter:
- Vi har hunnit med en hel del sedan vi sist besökte Allt för sjön, och det känns oerhört spännande att visa upp våra nya modeller under årets mässa. Många med mig har spenderat stora delar av sina liv i Sveriges skärgård och vuxit upp till sjöss. Det är nu viktigt att vi tar miljöfrågorna på allvar för att se till att även kommande generationer ska få ta del av de vattendrag vi älskar så högt.

Läs mer om allt som händer på Allt för sjön här.


Kontakt:
Hanse Thorslund, projektchef Allt för sjön, 070-789 43 85, hanse.thorslund@stockholmsmassan.se

Allt för sjön - Sveriges största båtmässa 7-15 mars 2020 på Stockholmsmässan
En plats för alla som älskar att vara på sjön, njuta av vackra segelbåtar, snabba motorbåtar och unika träklassiker. Ta del av årets alla innovativa nyheter, handla båttillbehör, testa vattensporter i Waterpark och lyssna på spännande föredrag.

Warning: getimagesize(./varmt-välkommen-till-allt-för-sjöns-pressträff/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Varmt Välkommen Till Allt För Sjöns Pressträff!

Varmt välkommen till Allt för sjöns pressträff!
Fredag 6 mars
Klockan 11.00
Marina scenen i hall B på Stockholmsmässan
Vi bjuder på kaffe och båtmacka.

Allt för sjöns projektchef Hanse Thorslund modererar pressträffen som innehåller följande:
Årets Allt för sjön - nyheter och höjdpunkter.
Ung eller ny på Östersjön? Så kommer fler ut i båtlivet.
Mats Eriksson, vd Sweboat, Båtbranschens riksförbund, berättar om läget i branschen.
Rysk exportsatsning etableras på Allt för sjön.
Skit i sjön! Unik utställning med föremål som bärgats i Stockholms innerstad. Initiativtagaren och fritidsdykaren Fredrik Johansson berättar.
Östersjön - vårt unika hav värt att värna! Anna Björn, enhetschef för Baltic Sea Science Center på Skansen.


Efter pressträffen inbjuds alla som vill till att prova på modellsegling i aktivitetsbassängen. 

Du ackrediterar dig till pressträffen här. Eventuella frågor om din ackreditering skickas till press@stockholmsmassan.se

Välkomna!

Allt för sjön - Sveriges största båtmässa 7-15 mars 2020 på Stockholmsmässan
En plats för alla som älskar att vara på sjön, njuta av vackra segelbåtar, snabba motorbåtar och unika träklassiker. Ta del av årets alla innovativa nyheter, handla båttillbehör, testa vattensporter i Waterpark och lyssna på spännande föredrag.

Warning: getimagesize(./östersjöns-och-mälarens-överlevnad-i-fokus-på-allt-för-sjön-2020/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Östersjöns Och Mälarens Överlevnad I Fokus På Allt För Sjön 2020

Årets upplaga av Allt för sjön 7-15 mars bjuder som vanligt på de senaste båtnyheterna och allt för den marina livsstilen - men i år kommer en hel del även att handla om hur vi ska värna om den miljö som ju är själva förutsättningen för att vi ska kunna njuta av allt detta. Vår marina närmiljö i Östersjön och Mälaren står i fokus för flera spännande utställningar, kampanjer och temadagar under Allt för sjön.

"Skit i sjön!" - unik skräputställning under Allt för sjön

Titeln på utställningen "Skit i sjön!" beskriver väldigt sakligt vad det handlar om­, nämligen all skit som människor har slängt, och fortfarande slänger, rakt ner i vattnet. Bland annat kommer elsparkcyklar, kundvagnar, bildäck, tv-apparater, elektronisk utrustning - och ett ton (!) ikastade och bärgade båtbatterier - att visas upp för att stämma till eftertanke. Ändå är detta bara en liten del av de över sju ton batterier som hittills med stor möda "fiskats upp" från Mälarens botten av ideella krafter.

Det var fritidsdykaren Fredrik Johansson som för ett och ett halvt år sedan tog initiativet till miljöprojektet Rena Mälaren.
- När en vän till mig skaffade en båt som ligger vid Stadshuskajen filmade jag skrovet och såg då att botten var fullt av båtbatterier. Så jag bestämde mig för att ta reda på hur illa det här är, och på den vägen är det, berättar Fredrik och tillägger:
- Jag är ju historieintresserad och brukar dyka efter gamla saker, men kände att jag inte med gott samvete kunde simma förbi allt skräp när jag ju ändå har förmågan att plocka upp en del av det.

I dag är mer än 50 personer engagerade i Rena Mälaren, och man dyker efter skräp nästan varje helg, och även vissa vardagskvällar, året runt. Hittills har man bland annat sökt av Norr Mälarstrand, Söder Mälarstrand, Skeppsholmen Beckholmen, Djurgården och större delen av Strandvägen.
- Samtidigt som jag plockar upp batterier och annat skräp kikar jag förstås efter gamla grejer. Men den stora tillfredsställelsen är att känna att man bidrar till en bättre miljö, det är numera mitt driv, säger Fredrik.

Vad är det mest spännande du har hittat?
- Jag har bland annat hittat tomma bankråns-pengapåsar och förra helgen en plånbok med 1200 kronor där jag försöker få tag på ägaren. Men mest spännande är nog ett armborst som skulle kunna vara medeltida, men kanske mer troligt är från 1800-talet då man sköt säl vid Långholmen. Och vi har hittat flera 1700-talsbåtar mellan Långholmen och Reimersholme.

Mumintrollet slår ett slag för Östersjön

I år är det 75 år sedan Tove Jansson skrev sina första Mumin-berättelser. Havet spelar en central roll både i Mumin-berättelserna och för Tove Janssons skapande i stort. Därför vill Moomin Characters fira jubileumsåret med en kampanj för att rena Östersjön. Målet med kampanjen #VÅRTHAV är att samla in 10 miljoner kronor till John Nurminens Stiftelses arbete för att skydda Östersjön och bevara dess värdefulla arv. På Allt för sjön kan du möta företrädare för, och lära mer om, #VÅRTHAV."Tillsammans för ett renare vatten"

I utställningen "Tillsammans för ett renare vatten" visar bland annat Baltic Sea Science Center och Initiativ Utö sitt arbete för ett renare Östersjön.

Temadagar om Östersjön och miljön

Varje dag under Allt för sjön bjuder på ett fullspäckat föreläsningsprogram på Marina Scenen, och två av dagarna är helt vikta åt frågor som rör Östersjön och miljön. Här är några exempel:

Måndag 9 mars: Östersjön
"Östersjön - vårt unika hav värt att värna". Föreläsare: Anna Björn, enhetschef Baltic Sea Center, Skansen.
"Östersjön, hot och hopp". Föreläsare: Folke Rydén, journalist och dokumentärfilmare.

Onsdag 11 mars: Ett hållbart båtliv
"Hur mår våra vatten". Föreläsare: Axel Wenblad, ordförande WWF Sverige.
"Båtbyggarnas syn på framtiden". Föreläsare: Peder Asplund (Agapi Boating AB), Konrad Bergström (X Shore), Magnus Rassy (Hallberg Rassy Båtvarv), Gustav Hasselskog (Candela Speed Boat AB) mfl.


Läs mer om allt som händer på Allt för Sjön här


Kontakt:
Hanse Thorslund, projektchef Allt för sjön, 070-789 43 85, hanse.thorslund@stockholmsmassan.se

Allt för sjön - Sveriges största båtmässa 7-15 mars 2020 på Stockholmsmässan
En plats för alla som älskar att vara på sjön, njuta av vackra segelbåtar, snabba motorbåtar och unika träklassiker. Ta del av årets alla innovativa nyheter, handla båttillbehör, testa vattensporter i Waterpark och lyssna på spännande föredrag.

Warning: getimagesize(./gastronord-2020-tacklar-horeca-branschens-stora-utmaningar/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Gastronord 2020 Tacklar Horeca-Branschens Stora Utmaningar

Den 31 mars slår GastroNord - norra Europas viktigaste mötesplats för HoReCa-branschen - upp portarna på Stockholmsmässan. Det blir fler aktiviteter och tävlingar än någonsin, Team Sweden som tävlar i Bocuse d'Or är på plats, och bland nyheterna märks Vego/Vegan-scenen och det framåtblickande Foodtech-området. Branschens stora utmaningar, där hållbarhetsfrågorna står i fokus, är den röda tråden på GastroNord.

På GastroNord, som går av stapeln vartannat år, möts hela HoReCa-branschen och delar av dagligvaruhandeln för att utbyta erfarenheter och få ny inspiration och kunskap kring allt som rör mat- och dryckesbranschen. I år står branschens stora utmaningar i fokus.
- Utmaningarna för branschen har nog aldrig varit större än nu, där den stora frågan är hållbarhet, något alla i dag måste förhålla sig till. Årets GastroNord ger en unik inblick i branschens utmaningar med tanken att kunskap och lärande är bästa medlet för framgång, tillsammans med en förståelse om kommande generationers behov, säger Daniel Fritzdorf, GastroNords projektchef.

Vego/Vegan-scenen
En av nyheterna på GastroNord är Vego/vegan-scenen där produktpresentationer, tävlingar för både skolor och professionella, kurser och föredrag med kända personligheter och innovatörer kommer att äga rum. Värdar för scenen är Gustav "Jävligt gott" Johansson och Fredrik Kämpenberg. Räkna med heta debatter och säkerligen en och annan ögonöppnare.
Under GastroNord kommer Fredrik Kämpenberg även att driva en svinnrestaurang.
- Det blir en växtbaserad meny gjord på 100 procent matsvinn samt vin från Rewine och kaffe på svinnbönor. Ett stort fokus på svinn helt enkelt, säger Fredrik.

Foodtech-området
Missa inte vårt område där innovatörer och aktörer inom Foodtech-området för livsmedel och produktion presenterar framtidens matbransch. Aldrig förr har det hänt så mycket inom kategorin livsmedel. Sverige har ett unikt stort antal företag som vill vara med och påverka framtidens livsmedelsproduktion och försörjning. I det här området kan du också besöka innovationsutställningen och klämma och känna på de senaste materialen från Stockholmsmässans Materialbibliotek.

Spännande frukostseminarier
Varje dag på GastroNord inleds med ett frukostseminarium som tar upp ett aktuellt ämne inom den övergripande vinjetten "Future Foods & Behaviour".
Tisdag 31 mars spanar Lennart Wallander från matkommunikationsbyrån Food & Friends på de senaste trenderna och de ökande förväntningarna kring ansvarstagande när det gäller hållbarhet.
Onsdag 1 april tar Kairos Future med Heléne Olsson ett grepp om Generation Z och hur deras beteenden påverkar branschen.
Torsdag 2 april avslöjar Johan Swahn, grundare av Sense Lab, hur man kan påverka restauranggästerna genom olika sinnen och hur sensorisk marknadsföring kan ta varumärken till en ny nivå.
Varje dag kommer även spännande startup/foodtech-företag inom livsmedelsbranschen att presenteras av "Mr Foodtech" Johan Jörgensen.

"Hur smakar genus?"
Dessutom kommer Magnus Söderlund, professor i konsumentbeteende vid Handelshögskolan i Stockholm, delta i frukostseminariet alla dagar. Magnus väckte under GastroSummit i höstas stor uppmärksamhet när han tog upp ämnet "Är det okej att äta människokött?" till diskussion. Den här gången lyfter han ännu ett kontroversiellt ämne: "Hur smakar genus?".
- Jag har genomfört flera undersökningar där jag tillfrågat över tusen konsumenter om det spelar någon roll om köttet de äter kommer från ett handjur eller ett hondjur, och varför det i så fall har betydelse. Jag kommer att redovisa resultatet på GastroNord, men även genomföra en liknande undersökning i realtid bland åhörarna, förklarar Magnus Söderlund.
Varför, tror du, skulle "matens genus" ha betydelse för konsumenten?
- Könet, om något är manligt eller kvinnligt, ligger till grund för alla möjliga olika slutsatser hos oss människor när det gäller andra människor. Det vet vi. Liksom att vi människor tillskriver djur olika mänskliga egenskaper, och att ju mer mänskliga egenskaper vi tillskriver ett djur desto mindre benägna är vi att äta det. Därför har vi inga problem att äta fisk, men däremot delfiner och elefanter. Därmed skulle det kunna vara så att vi även låter oss påverkas av könet, genus, hos det djur som ska ätas.

Läs mer om GastroNord här.

För mer information kontakta:
Daniel Fritzdorf, projektchef för GastroNord, 070-789 41 96, daniel.fritzdorf@stockholmsmassan.se

Warning: getimagesize(./nordbygg-en-port-in-till-den-svenska-marknaden/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Nordbygg En Port In Till Den Svenska Marknaden

Nordbygg ses av europeiska aktörer inom byggsektorn som en allt viktigare plats att vara på. I år är en av fem utställare ett internationellt företag.

Fler länder än tidigare satsar i år på så kallade nationsmontrar. Det vill säga montrar som backas upp av en handelsorganisation i det aktuella landet. Syftet är att stötta exportintresserade företag inom byggsektorn så att de kan presentera sina erbjudanden och etablera kontakter med kunder och partners på den svenska och övriga nordiska marknader.

- Att vi i år kan räkna in fler nationsmontrar än tidigare visar på ett ökat europeiskt intresse för Nordbygg som en port in till den svenska och nordiska marknaden, säger Peter Söderberg Nordbyggs projektchef.

Premiär för Nederländerna
För Nederländerna är det första gången de deltar med en nationsmonter. Bakom initiativet står Nederländernas ambassad i Stockholm.

- Nordbygg är viktig för ett exportland som Nederländerna, inte minst då den fått en mer internationell prägel, säger Ines Coppoolse, Nederländernas ambassadör i Stockholm.

Hon ser goda möjligheter att på Nordbygg skapa förutsättningar för en ökad export av nederländska byggrelaterade produkter och tjänster till Sverige och Norden.

Tiotalet företag
I Nederländernas monter planeras för ett tiotal deltagande företag där den gemensamma nämnaren är att de har en hållbarhets- och innovationsinriktning. Bland dem arkitektbyrån UN Studio som i Sverige kanske är mest känd för att de tilldelades uppdraget att rita den tidigare planerade linbanan i Göteborg och Construqt, en start-up i samarbete med KTH som utvecklat ett IT-stöd för val av byggmaterial.

Utöver Nederländerna kommer även Bayern, Estland, Lettland, Tjeckien och Österrike att delta med nationsmontrar.

Statusrapport om den nordiska byggmarknaden
Det internationella perspektivet märks även den 22 april. Då bjuder mässan in Handelskammaren med klienter till en halvdag med information om den svenska och nordiska byggmarknaden. På seminariet deltar företrädare för Invest Stockholm och Navet Analytics.

För mer information kontakta:
Peter Söderberg,Nordbyggs projektchef
peter.soderberg@stockholmsmassan.se, tel.08-749 43 93

Pär Jonasson, pressansvarig
par.jonasson@stockholmsmassan.se, tel. 08-749 44 17

Carolina Ekman, pressansvarig,
carolina.ekman@stockholmsmassan.se, tel. 08-749 41 35

Warning: getimagesize(./stockholmsmässan-byter-bränsle-och-minskar-sin-klimatpåverkan/img.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/stadsevent.se/httpdocs/nyheter/index_amp.php on line 41

Stockholmsmässan Byter Bränsle Och Minskar Sin Klimatpåverkan

Stockholmsmässan ställer som första svenska mässanläggning om hela sin fordonspark till att köra på 100 procent förnybart bränsle. Genom användning av Triborons teknik och att tanka med vegetabilisk olja minskar bränsleförbrukningen med fem procent. Detta gör att Stockholmsmässan släpper ut 45 ton mindre CO2 om året, och därmed uppfyller ett av hållbarhetsmålen för 2020.

Efter ingående tester ställer nu Stockholmsmässan om till att använda 100 procent förnybart bränsle, så kallat HVO (hydrerad vegetabilisk olja), i hela bolagets fordonspark. Dessutom används Triborons teknologi för att minska förbrukningen. Fordonen som tidigare använde diesel behöver dock ingen omställning för att köra med det nya bränslet.

- Jag är mycket nöjd med att kunna ställa om till 100 procent förnybart bränsle och samtidigt också minska förbrukningen. Med detta bidrar Stockholmsmässan till ett bättre klimat och stöttar det fortsatta arbetet för en hållbar mötesplats i "The Capital of Scandinavia". Vi är först ut i mässbranschen och gör skillnad med ett stort kliv in i en hållbar framtid, säger Rikard Skärebo, produktionschef på Stockholmsmässan.

Triborons teknologi tillsammans med biobränslet reducerar bränsleåtgången i Stockholmsmässans fordon med i genomsnitt fem procent. På årsbasis motsvarar det mer än ett ton i minskad bränsleförbrukning, och därmed också en avsevärd minskning av CO2-utsläppen som blir 45 ton lägre om året.

- Stockholmsmässan är ett bra exempel på företag som prioriterar hållbarhet på riktigt. Genom att ställa om sin fordonspark till biobränsle och dessutom integrera Triborons teknologi sänker de sin klimatpåverkan här och nu. Förhoppningsvis inspirerar detta fler företag och myndigheter till att göra likadant, säger Pär Krossling, VD för Triboron.För ytterligare information kontakta:

Rikard Skärebo, Stockholmsmässan, 070-789 41 75, rikard.skarebo@stockholmsmassan.se
Pär Krossling, VD Triboron, 08-643 10 00, par.krossling@triboron.com