Nytt Album Med Mats Ronander: "malla Motel" Release 3 April

Nytt Album Med Mats Ronander:
1 apr kl: 17:00

Nytt Album Med Mats Ronander: "malla Motel" Release 3 April


Mats Ronander.

För många generationer musiklyssnare är namnet synonymt med svensk elektrisk rockblues med sväng och svärta.

Med det nya albumet "Malla motel" ställer sig "Malla" bergfast i nuet, samtidigt som han sublimt summerar allt det han stått för efter åren i Nature, som soloartist och som gitarrist med åtskilliga av blågula giganter som ABBA och Ulf Lundell.

"Malla motell", som i oktober förra året föregicks av singeln "Klubbrock", blir Mats Ronanders första studioalbum sedan 2001.

Det är värt all väntan.

Albumet visar smakprov på alla de olika sidor som gjort honom till ett av de mest betydande namnen inom svensk rockmusik.
De läckra gitarrsolona. Den nonchalanta, men ändå känsloladdade sången. Texter som rör sig mellan glimten i ögat, snärtiga popformuleringar, poetisk pregnans och en mer bluesig eftertänksamhet.

Albumet presenterar två huvudsakliga inriktningar. En del, där Mats återförenas med de musiker med vilka han gjorde album som 50/50 och Tokig: gitarristen Henrik Janson, med sin funkiga Nile Rodgers-influerade gitarr och den snärtige trumslagaren Åke Sundqvist. Den andra halvan av albumet är producerad av Max Lorentz, den multibegåvade musikern, sångare och låtskrivaren som bland annat producerade Mats största albumframgång, Himlen gråter för Elmore James.

Även "Malla"-bekanta musiker som basisten Nalle Påhlsson och den gamle Nature-kollegan, gitarristen Lasse Wellander, finns med i den namnkunniga laguppställningen. "Malla motell" smeker sig också skickligt in i nutid. På albumet finns exempelvis två samarbeten med Mauro Scocco, låten "En liten stund i solen" respektive Scocco/Malla-duetten "Solsken efter regn."

- Jag är väldigt nöjd, säger Mats själv om slutresultatet. Plattan visar alla mina sidor, inte bara "blues-Mats", utan den svenskspråkige Mats, med ballader, lite funkiga saker, popmusik och lite mer experimentella grejor.

Projektet inleddes med att Henrik Janson och Mats samarbetade på fyra låtar, varpå en lång paus följde.

Sedan tog Max över och färdigställde albumet, då blev det andra musiker.

- Max har gjort ett väldigt bra jobb. Han är en mycket mångsidig musiker producent och det kändes bra att jobba ihop igen. Han har dessutom en egen studio, vilket gör att vi har kunnat jobba avslappnat, konstaterar Mats.

Den spontaniteten hörs i musiken. Musiken lever.

- Det är roligare att skapa tillsammans. Visst, det kan bli lite skräpigare. Men lyssna på Stones och The Who, de är inte perfekta, men personliga. Och det är en av anledningarna till att musiken har överlevt.

Här finns också Kim Larsen-tolkningen "Luft under vingarna". Larsen var en gammal god vän till Mats och deras duett "Gör mig lycklig nu" var en av 90-talets stora landsplågor i både Sverige och Danmark.

- Många svenskar hade någon relation till Kims musik, men det var ju fullständig landssorg i Danmark - och i viss mån även i Skåne - när han försvann, säger Mats sorgset.

Utöver de korta, snärtiga fraser som Mats alltid levererar med ett självironiskt flin i mungipan, finns mer melankoliska iakttagelser, som en påminnelse om att många av Mats hjältar och generationskamrater lämnat oss, en efter en. Det finns inte så många kvar som minns hur man gjords innan den moderna tekniken gjorde sitt intåg i musikskapandet.

- Det känns som om vi som är kvar har ett visst ansvar att påminna folk om hur det känns med lirad musik, som har mänskliga brister. Även många yngre lyssnare har tröttnat på det polerade, strömlinjeformade och felfria. Musik är ingen tävling.

"Malla" tillhör således den gamla skolan. Han lirar live, men gör inte så mycket väsen av sig om det inte handlar om musik.

- Jag vill inte sitta i TV-soffor och sucka och stöna, kommenterar han enkelt. Men lira, det kommer jag att göra tills jag trillar av pinn. Jag blir 66 år i vår, men B. B. King blev 89, så förhoppningsvis har jag lite tid på mig ändå, garvar Mats.

Tracklist:
1.Malla Motel
2.Luft under vingarna
3.Klubbrock
4.Farväl till blues
5.Sista tangon i Paris
6.En stund i solen (feat Mauro Scocco)
7.Avenue Junot
8.Längtans röst
9.Baby Blue
10.Solsken efter regn (feat Mauro Scocco, Lasse Wellander)

Kontakt Jakob Ekendahl
Källa
Tipsa redaktionen!
Bild på Lorentz Live Från Red Bull Gaming Sphere
PRESS
27 maj
kl: 14:00

Lorentz Live Från Red Bull Gaming Sphere

Lorentz bjuder in till en livesession nu på torsdag den 28 maj kl. 20:00. Sänds från Red Bull Gaming Sphere i Stockholm via Twitch, YouTube och Aftonbladet. Kolla livestream här: https://www.twitch.tv/sonymusicsweden Den 15 maj släppte Lorentz sitt tredje album Krig och Fred. För forsta gangen har Lorentz producerat merparten av latarna själv och darfor later allting precis som han...

Bild på Aden Och Asme Följer Upp Hyllade Kortfilmen
PRESS
25 maj
kl: 13:30

Aden Och Asme Följer Upp Hyllade Kortfilmen "12 Till 12" - Debuterar Som Huvudrollsinnehavare. Del 2 Har Premiär På Dplay Den 29/5

Förra året släppte Hammarkullen-duon Aden x Asme sitt kritikerrosade debutalbum "12 till 12" och kammade hem såväl nomineringar som priset för "Årets Grupp" under P3 Guld-galan. Inför lanseringen av albumet producerade Aden och Asme, tillsammans med regissören Karim Fakih och producenten Fabian Engström, en kortfilm med samma namn som skildrar den verklighet unga svenskar kan uppleva i...

Bild på Gemelle Får Oss Att Längta Tillbaka Till 90-Talet
PRESS
22 maj
kl: 14:00

Gemelle Får Oss Att Längta Tillbaka Till 90-Talet

Tvillingduon GEMELLE, består av 21-åriga tvillingarna Tove & Emma Ekström från Vaxholm i Stockholms skärgård. Med sitt sound förenar de äldre vinylsprakande genrer såsom soul, jazz och R&B med modern, kontemporär pop. Harmoniken för lyssnaren tillbaka till 70-talets souldivor och 90-talets honungslena R&B melodier och deras sound har inspirerats av artister som Charlie...

Bild på Oscar Ahlgren Släpper "döda Min Luft" Feat. Lokal & Rasmus Hultgren
PRESS
22 maj
kl: 13:00

Oscar Ahlgren Släpper "döda Min Luft" Feat. Lokal & Rasmus Hultgren

Oscar Ahlgren är en 18-årig ung sångare, rappare och ny artist från Hässelby i Stockholm som gör tidlös svensk pop/rap. För en månad sen släppte Oscar sin debutsingel "Värd" och redan nu på fredag följer han upp med nya låten "Döda min luft" tillsammans med Lokal och Rasmus Hultgren. "Döda min luft" handlar om att inte fastna i livet och låta andras negativitet stå i vägen...

Bild på Hon Mår
PRESS
22 maj
kl: 13:00

Hon Mår "bättre Nu" - Ny Singel Ute Nu

Artisten HON släpper idag nya singeln "Bättre nu". LYSSNA: https://HON.lnk.to/BattreNu Vem är HON? HON är allt hon känner för att va. HON älskar allt de fula och fina med livet och tycker det är fantastiskt att få prata om det genom sin musik. De låtar HON släpper nu pratar mycket om olycklig kärlek och svensk pop. Men livet händer ju och sånt ändras lite hela tiden. Just nu...

Bild på Miriam Bryant Släpper Ny Singel - Passa Dig
PRESS
22 maj
kl: 08:30

Miriam Bryant Släpper Ny Singel - Passa Dig

Miriam Bryant är ständigt aktuell, senast i mars släpptes låten Nån Av Oss som Miriam framförde i säsongspremiären av SVT:s Luuk & Hallberg dock helt utan TV-publik på grund av rådande situation. Miriam hann precis avsluta en omfattande Sverigeturné som inkluderade Annexet, Malmö Arena och Skandinavium innan Coronapandemin drabbade Sverige. Den 22 maj släpps nya singeln Passa Dig...

Bild på Arvingarna Släpper Nya Singeln
PRESS
20 maj
kl: 17:00

Arvingarna Släpper Nya Singeln "säg Att Du Är Min" Och Firar Med Direktsänd Releasefest

Våren är i full blom och sommaren är snart här. Nu levererar Arvingarna sitt starka bidrag till denna underbara tid. Bandets helt nya singel "Säg att du är min" är skriven av Mikael Karlsson som ligger bakom Arvingarnas Melodifestival-hit "I Do". Nya låten släpps nu på fredag den 22 maj och bandets Casper Janebrink har skrivit den kärleksfulla texten. I morgon torsdag den 21 maj...

Bild på Svenska Toner I Det Blå - Konserthusets Nationaldagskonsert
PRESS
20 maj
kl: 15:20

Svenska Toner I Det Blå - Konserthusets Nationaldagskonsert

För första gången gör Konserthuset och Kungliga Filharmonikerna en nationaldagskonsert! Den filharmoniska sommarhälsningen från det blå huset vid Hötorget presenteras av Stefan Forsberg - som inte bara är konserthuschef utan också en mycket uppskattad programvärd. Sopranen och hovsångerskan Elin Rombo medverkar tillsammans med musikalstjärnan David Lindgren. David Björkman leder...